”Femeile care au ales avocatura denotă curaj”. Mesajul bărbaților din justiție pentru femei

Știați că sărbătoarea de 8 martie datează din timpul legendelor despre zeii Olimpului, când grecii au închinat zeiţei Cybele, zeiţa pământului şi mama tuturor zeilor, festivalul Hilaria, desfăşurat de pe 15 până pe 18 martie? Istoria Zilei Femeii începe în jurul anilor 1600, când în Anglia se sărbătorea “Duminica maternităţii”. Ulterior, sărbătoarea a apărut în Statele Unite ale Americii, reinventată, ca manifest împotriva inegalităților sociale și a discriminării între sexe. În Europa sărbătoarea a fost preluată mult mai târziu. În 1910, în Danemarca, a apărut ideea unei sărbători oficiale dedicate femeii, care a fost preluată și de alte state. Ziua de 8 Martie este ziua feminității, a frumuseții, a dragostei, ziua în care femeia este în centrul atenției, este sărbătorită de copii, de soți, de prieteni. Și, pentru a omagia femeile, bărbații din justiție au venit cu mesaje pentru ele.

MIMG_0164ihai Poalelungi, președinte al Curții Supreme de Justiție:
Femeia care a ales să îmbrăţişeze profesia de avocat denotă curaj, voinţă de luptă şi de afirmare, calităţi care până nu demult erau asimilate mai mult bărbaţilor. Azi, Doamnele avocate sunt acea putere nesecată de forţă, care după o zi, în care şi-au afişat armura de oţel, reuşesc să surprindă pe cei dragi cu frumuseţea, dragostea şi rafinamentul specific doar Femeii! Stimate Doamne, vă doresc să vă fie viața plină de tandrețe, încununată de zâmbete și căldură sufletească, prosperitate, realizări profesionale, bucurii și voie bună alături de cei dragi. Un 8 Martie cât mai frumos!”

Eduard Harunjen, Procuror General:harunjen
La acest început de primăvară, îmi face o deosebită plăcere să vă adresez sincere cuvinte de felicitare şi urări de bine, ceea ce constituie doar o picătură din întreaga recunoştintă, pe care o meritaţi pentru tot ceea ce faceţi ca viaţa să devină mai frumoasă. Respectându-vă şi tratându-vă ca pe egalele noastre, recunoaştem meritele şi eforturile pe care le depuneţi şi ne exprimăm admiraţia pentru faptul că, deopotrivă cu  misiunile complexe care vă revin la serviciu, reuşiţi să Vă păstraţi feminitatea şi bunătatea sufletească. Vă dorim, stimate doamne şi domnişoare, multă sănătate, fericire, să aveţi o soluţie pentru fiecare problemă, un surâs pentru fiecare moment dificil, dar şi fermitatea şi determinarea necesară pentru realizarea cu succes a sarcinilor noastre profesionale comune”.

micuVictor Micu, președinte al Consiliului Superior al Magistraturii:
”Femeile sunt mai puternice atunci când se înarmează cu slabiciunea lor”. 8 martie este ziua în care se îmbină armonios cele patru caracteristici ale femeilor: sensibilitatea, frumusețea, tandrețea și finețea. Cu ocazia sărbătorilor de primăvară, Consiliul Superior al Magistraturii își exprimă întreaga stimă și admirație față de dumneavoastră, pentru voința puternică, dragostea de viață și deosebitele calități sufletești pe care le posedați și vă adresez cele mai alese urări de sănătate, fericire, prosperitate și realizarea tuturor viselor.

vladislav+roscaVlad Roșca, avocat parterner, Casa de avocatură ”Efrim, Roșca și Asociații”:
Femeile avocat sunt în mare parte niște profesioniste, de înalt nivel. Spre deosebire de bărbații avocați, ele sunt mai atente și mai harnice. Cu ocazia sărbătorii de 8 martie le doresc la toate femeile multă sănătate, noroc și, în principal, să iubescă și să fie iubite.

Gladei 1Roger Gladei, avocat, Biroul asociat de avocați ”Gladei și Partenerii”:
Femeia – avocat, judecător, poetă sau actriță – dă savoare și culoare vieții noastre, a bărbaților. Nu m-am ciondănit în proces de judecată niciodată cu un coleg–femeie, deși mărturisesc că deseori m-am tras de guler cu colegii-bărbați. Pur și simplu nu-ți poți permite să fii un mitocan alături de o doamnă, scoți pălăria și o așezi grijuliu pe genunchiul drept, ascultând pacient replica colegei. Dacă nu am fi în prezența unei colegi-doamne, cred că am schița un obosit ”nu, merci” atunci când judecătorul, în special în apel, se întoarce spre tine cu un ”vreți să pledați referința?”  Da, vrem (cel puțin eu vreau), și mai vrem să le deschidem ușa la intrare sau umbrela deasupra capului, să le schimbăm bateria la ceas sau uleiul la motor, să fim exploratori și cuceritori. Poate că bărbatul și este un produs al evoluției, dar femeia negreșit e o creație divină, tandră și suavă. E o rază de soare scăldată într-un curcubeu. E primăvăratică și fragedă ca floarea albă de cireș. Așa vrem să rămâneți și să vă simțiți oricând.

Vladislav Gribincea, prgribinceaeședinte al Centrului de Resurse Juridice din Moldova:
Femeile avocat, marea lor majoritate, mă fac să cred că avocatura va avea și timpuri mai bune. Vreau să le doresc să fie apreciate cu adevarat și să aibă timp să se bucure din plin de ceea ce merită.

 

AAndrei Bivolndrei Bivol, managing partner. BAA ”Hanganu, Tănase & Partenerii”:
Unii dintre cei mai bun avocaţi pe care i-am cunoscut în cariera mea sunt femei. Pe lângă abilităţile profesionale exemplare, femeile avocat aduc graţie şi bun gust într-un domeniu, de altfel, destul de sobru spre depresiv. Din aceste motive, am un respect deosebit pentru colegele noastre de breaslă. Deşi nu ne prea place să recunoaştem, femeile avocat ne întrec în multe aspecte. Empatia, răbdarea şi atenţia pentru detalii ar fi doar câteva dintre ele. În acest sens, nu este deloc întâmplător faptul că Uniunea Avocaţilor din Moldova este condusă tot de o femeie. Le doresc colegelor noastre avocate caracterul şi perspicacitatea necesară celor mai complicate situaţii juridice, precum şi capacitatea de a se face auzite în mediile cele mai adverse.

aniscencoAndrei Anișcenco, avocat, Asociația Tinerilor Avocați:
Femeile avocat întâmpină un șir de impedimente în activitatea pe care o desfășoară, cum ar fi stereotipurile, care pot duce la neîncrederea față de aptitudinile lor profesionale, în special în fața instanțelor de judecată. Cu toate acestea, majoritatea femeilor avocat pe care le cunosc sunt profesioniste adevărate, depun suflet în ceea ce fac, dar și diligența necesară atunci când lucrează pe un dosar. De asemenea, nu pot să nu remarc și spiritul civic dezvoltat (inclusiv activități de voluntariat ce implică multă dedicație) al femeilor avocat de care dau dovadă, datorită cărui, deseori, se dezvoltă avocatura. Cu toate acestea, nu sunt întotdeauna apreciate la justa lor valoare. Cu ocazia sărbătorii de 8 martie, le doresc, în primul rând, să fie fericite alături de cei dragi și să aibă parte de aprecierea lucrului deloc ușor pe care îl fac de zi cu zi, reușind să îmbine cu succes calitatea de mamă, soră, fiică, soție cu activitatea profesională.Leave a Reply